Studera på distans

Även den mest disciplinerade kan ibland råka ut för planeringsmissar. För att minimera risken att det blir stressigt inför en inlämningsuppgift eller ett projektarbete så har vi samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Här är vår tipslista, speciellt tillägnad dig som läser en utbildning på distans!

Struktur och planering
– det är A och O när man läser på distans. Lägg upp ett eget schema över när och vad du ska läsa varje vecka så kan du känna dig ledig och nöjd med resten av tiden.

Tips!
Analog eller digital planering? Välj det som funkar bäst för dig. Köp en hederlig kalender eller använd dig av kalendern som följer med de flesta mejltjänster eller i telefonen. Med hjälp av dem får du enkelt en överskådlig bild över kommande veckorna.

Plats att plugga på
Skapa en miljö där du kan fokusera på dina studier. Vissa vill ha knäpptyst runt omkring sig för att kunna koncentrera sig medan andra tycker att en stimulerande miljö är fylld av liv och rörelse. Vare sig du vill sitta vid ett ordnat skrivbord eller ligga i soffan i morgonrocken är det viktigt att du skapar, och har en tanke med, din studieplats för att den ska fungera så bra som möjligt för dig. Att ha en hörna, ett rum, eller ett skrivbord hemma avsatt för studier kan hjälpa dig att skilja pluggtid från hemmalunk.

Samarbeta i grupper, online
Bara för att du läser på distans betyder det inte att du är Robinson Crusoe på lärandets hav. Det finns långt bättre verktyg än röksignaler och flaskpost! Håll kontakten med dina klasskamrater så att ditt sociala liv inte går i stå. Bilda frivilliga arbetsgrupper! I gruppen kan ni hjälpa varandra och ha en eller ett par fasta tider varje månad. Genom att kommunicera via videolänk, så att du faktiskt ser dina klasskamrater, fyller du på ditt sociala konto. Ni kan exempelvis hjälpa varandra plugga, producera grupparbeten eller bara umgås på kafferasten. Exempel på verktyg: Facetime, Zoom, Teams och Skype.  Det kan spara mycket tid och energi i slutändan genom att hjälpas åt.

Schemalägg deadlines
Försök och håll dina schemalagda tider så gott det går, det är annars lätt att skjuta upp studierna = högre arbetsbörda och en risk att halka efter i planeringen.

Frisk luft
Att bara sitta med näsan i böckerna i flera timmar gör dig trött och disträ, det blir svårt att fokusera och ta in det du läser. Gå ut och ta lite luft eller öppna ett fönster på glänt så att du får tillgång till frisk luft. Kombinera gärna detta med att du rör på kroppen.

Tips!
Varför inte lyssna på en inspelad föreläsning på en långpromenad?

Glöm inte att äta!
Se till att du äter frukost och att du får i dig en ordentlig lunch varje dag. Glöm heller inte den så viktiga fikarasten på eftermiddagen. Genom att fylla på kroppen med energi undviker du onödiga dippar.

Sist men inte minst – hör av dig till kursansvarig lärare om du kör fast!

Ps…En avklarad distansutbildning ser dessutom bra ut på ditt CV, det visar på disciplin och att du kan ta eget ansvar!

Lycka till med studierna!