Öppna föreläsningar – föreläsningar för alla!

Nova erbjuder varje termin flera öppna föreläsningar med varierande innehåll, och till dessa föreläsningar är alla välkomna.

Har du tips eller önskemål på ämnen?
Hör då gärna av dig till Caroline Oscarsson på 0491 – 76 42 95 eller caroline.oscarsson@oskarshamn.se.

Har du nedsatt hörsel? I våra lokaler har vi ett trådlöst hörselhjälpmedel som kan användas oavsett om du bär hörapparat eller inte, för att förstärka ljudet under föreläsningen. Har du behov av detta hjälpmedel så kontakta oss gärna innan föreläsningen.

10 oktober: Landet där tankarna funnit ro

En föreläsning med Torbjörn Helmner

Läs mer

Var hittar jag platsen för tystnad, återhämtning och inre frihet, i ett samhälle med högt tempo och höga krav?

En föreläsning i gränslandet mellan etik och filosofi, där Torbjörn Helmner berättar om vägmärken och vägvisare från en annan tid, utifrån uråldriga texter av 600-talsfilosofen Isak av Nineve. Om vikten av personliga rötter i tillvaron i en kultur präglad av yta, rotlöshet och individualism. Om förundran och tacksamhet i vardagen, istället för rädslans och kravens drivkraft.

Torbjörn Helmner är Master of theology med inriktning etik och arbetar bl.a. som etiklärare på Nova. Författare till boken ”Gud som metafor”.

När: 10 oktober, kl. 18:00-19:30
Var: Nova (Varvsgatan 15 i Oskarshamn), sal Castor
Anmäl dig HÄR senast den 9 oktober

Öppen föreläsning den 17 oktober

17 oktober: Plugga smart

En föreläsning med Björn Liljeqvist

Läs mer

Hur mycket mer kan du lära dig genom att plugga på ett mer medvetet sätt?

Välkommen på en föreläsning med Björn Liljeqvist. Björn är civilingenjör, författare till boken Plugga smart och lär dig mer!, ordförande för Mensa International och har lärt ut studieteknik till tiotusentals personer. Han har tio års erfarenhet av att föreläsa om minnesteknik, speed reading och effektiv inlärning.

Under föreläsningen får du veta mer om olika studietekniker för bättre lärande, om studievanor och hur man skapar förutsättningar för att få saker gjorda.

När: 17 oktober, kl. 17:00-19:00
Var: Nova (Varvsgatan 15 i Oskarshamn), sal Castor
Anmäl dig HÄR senast den 16 oktober

26 november: Hur smart kan en maskin bli?

En föreläsning med Stefan Lindholm

Läs mer

Foto: Henrik Viberg

Om möjligheter och utmaningar med artificiell intelligens

Vår vardag har snabbt fyllts med smart teknologi som till stor del är ett resultat av den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens (AI). Många tror att AI kommer att göra livet bättre för både människan och planeten. Men det finns också de som börjat ställa kritiska frågor. Än så länge har tillämpningen av AI varit mest framgångsrik inom begränsade områden som ansiktsigenkänning, navigation, schack med mera. Men kommer AI att överträffa människor på alla områden så att vi så småningom förlorar våra jobb och vår status som planetens smartaste varelser? Vilka frågor bör vi ställa för att försäkra oss om en gynnsam teknikutveckling?

Stefan Lindholm är fil dr i religionsfilosofi och präst i Kristdala samarbetskyrka, lektor vid Johannelunds teologiska högskola och forskar om frågor som berör AI-tekniken utifrån filosofiska och teologiska perspektiv.

När: 26 november, kl. 18:00-19:30
Var: Nova (Varvsgatan 15 i Oskarshamn), sal Castor
Anmäl dig HÄR senast den 25 november