Examenstider på Nova

Onsdagen den 18 mars övergick vi, som så många andra utbildningsanordnare runt om i landet, till att genomföra alla utbildningsmoment med hjälp av distansverktyg. En utmaning i stort och smått, både för oss som utbildningsanordnare och för de studerande. Idag, flera veckor senare, har utbildningarna genomgått en rad olika distansanpassningar och delar av den digitaliseringsplan som var tänkt att genomföras på lite längre sikt är redan sjösatt. Både våra lärare och våra studerande har snabbt behövt att ta till sig nya verktyg och vi konstaterar att vi kan se tillbaka och minnas den här våren som annorlunda, lärorik, intensiv, utmanande och utvecklande. Visst saknas skratten i korridorerna och enkelheten i att ha närhet till varandra, men oj vad vi har lärt oss!

Den här tiden på året duggar examenstillfällena för de olika klasserna tätt och i år genomförs även dessa högtidsstunder med hjälp av distansverktyg. Innehållet i själva examen ser nästan ut som vanligt, men ändå är det så annorlunda.

Examensdags för Yrkeshögskoleutbildningen ”Specialistundersköterska – äldre”. Ett drygt 20-tal undersköterskor som älskar sitt jobb och vill utveckla sig själva och sin arbetsplats kan nu titulera sig ”Specialistundersköterska – äldre”.
Gruppen som nu avslutar sin utbildning har genomgått Novas yrkeshögskoleutbildning ”Specialistundersköterska – äldre”, med Kalmar som studieort.
Utbildningen är en vidareutbildning för undersköterskor som arbetar med äldre, och har pågått i fyra terminer på halvfart. De studerande har jobbat parallellt med studierna. Nova har försett omsorgen med ca 170 examinerade specialistundersköterskor med inriktning äldre under de senaste åren.

Yrkeshögskoleutbildningarna ”Stödpedagog” och ”Integrationspedagog” tar examen. Två av utbildningarna som nu firar examen har genomförts i samarbete med Högskolan i Jönköping och Campus Värnamo. Utbildningen till Integrationspedagog examineras för andra gången i Oskarshamn och för Stödpedagogutbildningen är det första gången en klass examineras från Nova. Utbildningsplatserna för dessa utbildningarna har fördelas på två studiegrupper i Oskarshamn respektive Värnamo.

Sjuksköterskor examineras. Vi firar dem som läst sjuksköterskeprogrammet och som nu, efter tre års studier, avslutar sin utbildning vid Nova. Sjuksköterskeutbildningen är ett högskoleprogram som ges i Oskarshamn av Linnéuniversitetet i samarbete med Landstinget och Nova. Arbetsmarknaden för sjuksköterskor ser ljus ut. Flertalet av studenterna har redan fått en anställning och kommer att påbörja sina tjänster inom kort.

”Det är med stor glädje vi bidrar till kompetensförsörjningen genom att examinera ett antal efterfrågade välutbildade personer till en väntande arbetsmarknad. Digital examenshögtidlighet hör inte till vanligheterna men passar perfekt i ett sammanhang där utbildningarna fått anpassats digitalt till rådande läge”, säger Bengt Karlsson Moberg Rektor vid Nova – Utbildning, FoU & Affärsutveckling

       

Bild 1: Novas rektor, Bengt Karlsson Moberg håller examenstal. Bild 2: Deltagare skålar för flera års avklarande studier!