Öppna föreläsningar – föreläsningar för alla!

Nova erbjuder varje termin flera öppna föreläsningar med varierande innehåll, och till dessa föreläsningar är alla välkomna. Anmäl dig via länken under respektive föreläsning.

Har du tips på ämnen att föreläsa kring? Hör då gärna av dig till Caroline Oscarsson på 0491 – 76 42 95 eller caroline.oscarsson@oskarshamn.se.

Har du nedsatt hörsel? I våra lokaler har vi ett trådlöst hörselhjälpmedel som kan användas oavsett om du bär hörapparat eller inte, för att förstärka ljudet under föreläsningen. Har du behov av detta hjälpmedel så kontakta oss gärna innan föreläsningen.

16 april: Humlor & Jord

En föreläsning med Tina-Marie Qwiberg

Läs mer

Hur kan vår odlingsbara mark vara en av de viktigaste aktörerna i  klimatproblematiken? 40 % av våra humlor och vilda bin är hotade och 3/4 av alla växter är beroende av pollinerande insekter, vad är det som händer? Kan vi göra skillnad i våra trädgårdar och våra odlingar? Cooling the planet – vad betyder det? Hur viktig är fotosyntesen för att mildra klimatförändringarna? Hur påverkar utarmad jord näringen i våra livsmedel?

 

Några aha-upplevelser utlovas i ord och filmade sekvenser. En del allvar förstås eftersom vi lever i en klimatosäker tid men några portioner skratt utlovas också, Tina-Marie är gotlänning så bara dialekten kan göra en lycklig.

 

Tina-Marie Qwiberg är odlare, restaurangägare och dokumentärfilmare med natur, miljö och klimat som hjärtefrågor. Hennes senaste filmer på SVT är: Bieffekten om pollinerande insekter. Sista skörden om vår livsmedelsproduktion och utarmade odlingslandskap. Klipper nu den tredje filmen i serien om våra naturresurser; Efter floden om vårt vatten och dess påverkan på klimatet.

Är ”kråkvinklare” i Naturmorgon i P1 och skapar barnprogram för UR och Bolibompa.

 

När: 16 april, kl. 18:00-19:30
Var: Nova (Varvsgatan 15 i Oskarshamn), sal Castor
Anmäl dig här senast den 15 april